Σερβίρει: 4-6 άτομα
Χρόνος προετοιμασίας: 8-10 λεπτά
Τρόπος ψησίματος: μέτρια φωτιά (175ο-230ο C)
Χρόνος ψησίματος: 4-6 λεπτά.
Υλικά
2 ¼ κουταλάκια του γλυκού χοντρό αλάτι
12 μέτρια καρότα καθαρισμένα, 5-20 εκ. μήκος και περίπου 2,5 εκ. στη ρίζα
3 κουταλιές της σούπας ανάλατο λιωμένο βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας μέλι ή σιρόπι marple
2 κουταλιές της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
2 κουταλάκια του γλυκού ξύδι μπαλσάμικο
2 κουταλιές της σούπας φρεσκοτριμμένο μαϊντανό
Εκτέλεση
1. Γεμίστε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό (λίγο πριν γεμίσει). Προσθέτετε 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι και αφήστε το να βράσει σε ψηλή φωτιά. Ρίχνετε τα καρότα στο βραστό νερό και βράστε τα μέχρι να μαλακώσουν αλλά να είναι τραγανά, 4-6 λεπτά. Τα βγάζετε από το νερό και τα ρίχνετε σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό για να κρυώσουν γρήγορα. Στη συνέχεια τα βγάζετε από το νερό και τα αφήνετε να στεγνώσουν.
2. Προετοιμάζετε την σχάρα σε μέτρια φωτιά.
3. Σ’ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύετε το λιωμένο βούτυρο, το μέλι, το ξύσμα πορτοκαλιού, το ξύδι και το υπόλοιπο ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Προσθέστε τα καρότα στο μπολ και ανακατέψτε για να τα επικαλύψετε.
4. Ψήστε τα καρότα σε μέτρια φωτιά με το καπάκι κλειστό μέχρι να καραμελώσουν ελαφρώς, 4-6 λεπτά, γυρίζοντας τα που και που. Βάζετε ξανά τα καρότα στο μπολ και το βούτυρο που έχει απομείνει. Ανακατέψτε και επικαλύψτε τα προσεκτικά. Γαρνίρετε με τον μαϊντανό και τα σερβίρετε ζεστά.