Υλικά:
Σερβίρει: 6-8 άτομα
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 35-40 λεπτά.
Εργαλείο Weber:10-inch metal pie pan suitable for the grill
5 κουταλιές ανάλατο βούτυρο, κρύο, συν λίγο ακόμα για επάλειψη του ταψιού
1-1/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1-1/4 κουταλάκι του γλυκού baking powder
½ φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι κανέλα
1/8 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
½ φλιτζάνι πλήρες γάλα
2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
½ κουταλάκι του γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
1 μεγάλο μήλο
2 γεμάτες κουταλιές της σούπας καφέ ζάχαρη
1/4 κουταλάκι κανέλα
1 κούπα παχύρευστη κρέμα
Προετοιμασία:
1. Προετοιμάστε το grill για έμμεσο μαγείρεμα σε μέτρια θερμοκρασία.
2. Αλείψτε γενναιόδωρα ένα τηγάνι με βούτυρο. Κοσκινίστε το αλεύρι και το baking powder σε ένα μεγάλο μπολ και στη συνέχεια προσθέστε ζάχαρη, αλάτι, γαρύφαλλο και κανέλα και ανακατεύστε καλά. Κόψτε τις 5 κουταλιές βούτυρο σε μικρά κομμάτια και προσθέστε τα στο μπολ. Αναμείξτε τα με τα δάχτυλά σας. Χτυπήστε ελαφρά το γάλα τα αυγά και τη βανίλια και βάλτε τα στο μπολ. Ανακατεύστε καλά. Η ζύμη πρέπει να έχει ανακατευτεί καλά, αλλά να υπάρχουν και μερικά κομμάτια. Χύστε ομοιόμορφα στο ταψί.
3. Κόψτε σε φέτες το μήλο και τοποθετήστε τις στο ταψί σχηματίζοντας τα πέταλα ενός λουλουδιού. Σε ένα μικρό μπολ ανακατέψτε την καφέ ζάχαρη και την κανέλα. Πασπαλίστε ομοιόμορφα πάνω από την κορυφή των μήλων με το μίγμα μας.
4. Ψήστε με έμμεση έκθεση σε μέτρια θερμότητα με το καπάκι κλειστό για 20 λεπτά. Περιστρέψτε το ταψί 90 μοίρες. Συνεχίστε το ψήσιμο με το καπάκι κλειστό για 15-20 λεπτά ακόμα. Στη συνέχεια αφήστε τα να δροσίσουν για 15 λεπτά. Κόψτε σε φέτες και σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου βάζοντας και σαντιγί εάν θέλετε.