1 φλιτζάνι ημίγλυκη σοκολάτα (σε κομματάκια)
1/4 ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε 8 κομμάτια, συν περισσότερο για επάλειψη το τηγάνι
1-1/4 φλιτζάνια κρυσταλλική ζάχαρη
3 μεγάλα αυγά
1-1/4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 φλιτζάνι κακάο σκόνη
1/2 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι σόδα
1/4 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
Προετοιμασία:
• Προετοιμάστε τη σχάρα για το έμμεσο μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά.
• Σε ένα μέτριο τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, λιώστε τα κομματάκια σοκολάτας και το βούτυρο, ανακατεύοντας συχνά (προσέξτε να μην καεί η σοκολάτα). Βγάλτε το τηγάνι από τη φωτιά.
• Σε ένα μεγάλο μπολ με ηλεκτρικό μίξερ, χτυπάμε τη ζάχαρη και τα αυγά σε μέτρια-υψηλή ταχύτητα 4 με 5 λεπτά.
• Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο σε σκόνη, την κανέλα, τη σόδα και το αλάτι.
• Αλείψτε το εσωτερικό του ταψιού που θα χρησιμοποιήσετε με βούτυρο.
• Μέσα στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέστε το μίγμα αλευριού στο μίγμα ζάχαρης-αυγών. Στη συνέχεια, προσθέστε το μείγμα σοκολάτας. Ανακατεύουμε μέχρι να είναι ομοιόμορφο το μίγμα. Με μια λαστιχένια σπάτουλα μεταφέρετε το μίγμα στη φόρμα του κέικ, και απλώστε ομοιόμορφα.
• Ψήστε το κέικ σε έμμεση θερμοκρασία, με το καπάκι κλειστό όσο το δυνατόν περισσότερο, 35 έως 45 λεπτά. Αφαιρέστε από τη σχάρα και αφήστε να κρυώσει εντελώς, περίπου 1 ώρα. Αναποδογυρίστε το κέικ σε πιατέλα σερβιρίσματος. Προσεκτικά γυρίστε το ανάποδα. Κοσκινίστε τη ζάχαρη πάνω από το κέικ. Κόψτε σε φέτες. Σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου.