Σερβίρει: 4 άτομα
Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά
Χρόνος μαριναρίσματος: 1 ώρα
Τρόπος ψησίματος: Μέτρια φωτιά 175ο-230ο C
Χρόνος ψησίματος: 4-5 λεπτά
Μαρινάδα
½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλιά της κούπας χυμό πορτοκάλι
1 κουταλιά της κούπας κινέζικο κρασί από ρύζι ή σέρυ
2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
1 κουτάλι της σούπας σάλτσα hoisin
1 κουταλιά της σούπας ζεστό σουσαμέλαιο
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο ροζ πιπέρι
2 κομμάτια ψαρονέφρι, περίπου 450 γρ. το καθένα
καθαρισμένα από το ορατό λίπος
Σάλτσα
2 κουταλιές της σούπας βρασμένα κινέζικα μαύρα φασόλια
½ κούπα ζωμό κότας
2 κουταλιές της σούπας κινέζικο κρασί από ρύζι ή σέρυ
1 κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας
1 κουταλάκι του γλυκού κρυσταλική ζάχαρη
1 ½ κουταλάκι του γλυκού cornflour
1 κουταλιά της σούπας φυστικέλαιο ή φυτικό λάδι
2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο τζίντζερ
1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
2 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκάλι
Εκτέλεση
1. Σ’ένα μέτριο μπολ χτυπάμε ελαφρά με σύρμα τα υλικά της μαρινάδας.
2. Αφαιρείτε τη λεπτή άκρη από το κάθε ψαρονέφρι και την κρατάτε για άλλη χρήση ή τη μαρινάρετε και την ψήνετε μαζί με τα φιλετάκια. Κόβετε το κάθε ψαρονέφρι σε 6 ίσα κομμάτια με πάχος περίπου 3,5 εκατοστά. Στη συνέχεια τα τοποθετείτε σε μια επιφάνεια εργασίας και με την παλάμη σας πατήστε τα ώστε να στρογγυλέψουν και να έχουν πάχος γύρω στα 2,5 εκαοστά. Τοποθετήστε τα φιλετάκια σε μια πλαστική σακούλα που κλείνει από πάνω και ρίξτε μέσα τη μαρινάδα. Βγάλτε τον αέρα από το σακουλάκι και κλείστε το καλά. Κουνείστε το καλά ώστε η μαρινάδα να πάει παντού και τοποθετείστε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. Που και που να κουνάτε το σακουλάκι.
3. Σ’ένα μικρό μπολ γεμάτο με ζεστό νερό μουλιάστε τα βρασμένα φασόλια για 10-20 λεπτά. Στεγνώνετε καλά. Τα χοντροκόβετε και τα αφήνετε στην άκρη. Σ’ένα άλλο μέτριο μπολ χτυπάτε ελαφριά το ζωμό κότας, το κινέζικο κρασί, τη σάλτσα σόγιας και τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Ρίχνετε σιγά-σιγά το cornflour και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί. Το αφήνετε στην άκρη.
4. Βάλτε το λάδι σε μια μικρή κατσαρόλα και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το ginger και το σκόρδο και ανακατέψτε μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 20 λεπτά. Ρίξτε τα φασόλια ανακατεύοντας, μετά ρίξτε το μίγμα με το cornflour μέχρι να αρχίσει να βράζει. Ανακατεύετε συνέχεια μέχρι να δέσει η σάλτσα και να γίνει ελαφρώς παχύρευστη. Στη συνέχεια κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ρίξτε το χυμό πορτοκάλι και ανακατέψτε.
5. Προετοιμάζετε τη ψησταριά για το ψήσιμο σε μέτρια θερμοκρασία. Βουρτσίζετε τη σχάρα ώστε να είναι καθαρή. Βγάζετε το χοιρινό από τη σακούλα και πετάτε τη μαρινάδα.
Ψήνετε τα φιλετάκια σε μέτρια φωτιά με το καπάκι κλειστό όσο γίνεται περισσότερο, μέχρι η γύρω επιφάνεια τους να είναι ομοιόμορφα ψημένη και το κέντρο ελαφρώς ροζ, έως 5 λεπτά και μετά γυρίστε το μεριά. Τέλος, τα βγάζετε από την ψησταριά, τα αφήνετε να ξεκουραστούν 2-3 λεπτά και τα σερβίρετε με την σάλτσα φασολιών.