Για 6 άτομα
Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: περίπου 1 ώρα
Σάλτσα
4 φλιτζάνια ψιλοκομμένο σε κύβους φρέσκο ανανά
1/2 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
1/4 φλιτζάνι ξίδι από λευκό κρασί
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λάιμ
1 κουταλάκι του γλυκού τσίλι
1/2 κουταλάκι κύμινο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/8 κουταλάκι τριμμένο μαύρο πιπέρι
4 κρεμμυδάκια (μόνο το άσπρο μέρος), ψιλοκομμένο
1/3 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
1 κουταλιά ψιλοκομμένο φρέσκα φύλλα φασκόμηλου
2 κουταλάκια του γλυκού πάπρικα
2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
1 ψητό χοιρινό μπούτι, 3 έως 3-1/2 κιλά, χωρίς λίπος
Προετοιμασία:
• Σε ένα μεγάλο τηγάνι συνδυάστε τον ανανά, τη ζάχαρη, το ξίδι, χυμό λάιμ, το κύμινο, το αλάτι και το πιπέρι. Βράστε σε μέτρια φωτιά για 7 έως 10 λεπτά. Αν υπάρχουν ακόμα πολλά υγρά στον πάτο του τηγανιού, αφαιρέστε τον ανανά με μια τρυπητή κουτάλα και μεταφέρετε σε ένα μπολ σερβιρίσματος. Συνεχίστε να μαγειρεύετε το υπόλοιπο υγρό στην κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά για άλλα 5 λεπτά, ή μέχρι το υγρό έχει μειωθεί και να συμπυκνωθεί. Ρίχνουμε το υγρό πάνω από τον ανανά. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και το βασιλικό, καρυκεύουμε με το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
• Σε ένα μικρό μπολ αναμιγνύουμε τα συστατικά της σάλτσας. Αλείφουμε με το μίγμα το κρέας και αφήνουμε να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 15 έως 30 λεπτά πριν το ψήσιμο.
• Προετοιμάστε τη σχάρα για άμεσο μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά.
• Τοποθετήστε το ψητό στη βρεγμένη πλάκα κέδρου. Ψήστε πάνω από την άμεση θερμοκρασία στο μέσο, με το καπάκι κλειστό, έως ότου η εσωτερική θερμοκρασία φτάσει στους 68 ° C , περίπου 1 ώρα. Αφαιρέστε προσεκτικά το ψητό και την πλάκα κέδρου από τη σχάρα και αφήστε για 3 έως 5 λεπτά πριν τον τεμαχισμό. Σερβίρετε ζεστό με τη σάλτσα.