Σερβίρει: 4 άτομα
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 20-30 λεπτά
Ειδικός εξοπλισμός: μια ξύλινη επιφάνεια εργασίας βουτηγμένη σε αλατισμένο νερό για τουλάχιστον μία ώρα.
Σάλτσα Tarator
2 φέτες άσπρο ψωμί χωρίς την κόρα
2 σκελίδες σκόρδο
½ κούπα κάστανα, καθαρισμένα και ελαφρώς ψημένα
3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι
½ κούπα ελαιόλαδο
?της κούπας μαϊντανό
Χοντρό αλάτι
Φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι
1 φιλέτο φρέσκο σολομό με το δέρμα του, περίπου 450 γρ.
½ κούπα καφέ ζάχαρη
Εκτέλεση
1. Μουσκεύετε το ψωμί, το στρίβετε και το αφήνετε στην άκρη. Τοποθετείτε στο multi το σκόρδο μαζί με τα κάστανα και τα αλέθετε καλά. Προσθέτετε το ψωμί και το χυμό λεμονιού και τα αλέθετε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Προσθέτετε το λάδι σιγά- σιγά και ανακατεύετε. Μετά προσθέτετε τον μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι και χτυπήστε γρήγορα. Αν επιθυμείτε μπορείτε να προσθέσετε και άλλο αλάτι, πιπέρι και λεμόνι,
2. Προετοιμάζετε την ψησταριά σε μέτρια φωτιά. Αφαιρείτε τυχόν κόκκαλα από το φιλέτο. Κόβετε το φιλέτο κάθετα αλλά όχι μέχρι τέλος ώστε να κάνετε 4 μερίδες.
Πασπαλίζετε με άφθονο αλάτι και πιπέρι.
3. Τοποθετείτε την βρεγμένη ξύλινη επιφάνεια πάνω στη σχάρα και κλείνετε το καπάκι. Προσεκτικά ραντίζετε τη καφέ ζάχαρη σε όλη την επιφάνεια του φιλέτου.
Κλείνετε το καπάκι και αφήνετε το σολομό να ψηθεί μέχρι η επιφάνεια του να πάρει χρώμα και ψήστε το μέχρι το επίπεδο ψησίματος που επιθυμείτε, 15-20 λεπτά για μέτριο ψήσιμο. Ο χρόνος ψησίματος ποικίλει ανάλογα με το πάχος του φιλέτου. Σερβίρετε το ζεστό μαζί με τη σάλτσα.