Για 4 άτομα
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 8-11 λεπτά
Σάλτσα
2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο σκόρδο
1 κουταλάκι του γλυκού ξερή ρίγανη
1 κονσέρβα ολόκληρες τομάτες
1 κονσέρβα adobo σάλτσα
1/2 κουταλάκι κρυσταλλική ζάχαρη
1/2 κουταλάκα αλάτι
1/4 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
4 φιλέτα σολομού (με το δέρμα),
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο,αλάτι, μαύρο πιπέρι
Προετοιμασία:
• Σε ένα μέτριο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι. Προσθέστε το κρεμμύδι και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν, 4 έως 5 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Προσθέστε το σκόρδο και τη ρίγανη και μαγειρέψτε μέχρι το σκόρδο να έχει ανοιχτό καφέ χρώμα, περίπου 1 λεπτό, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Προσθέτουμε τις ντομάτες με το χυμό και τη σάλτσα adobo. Καρυκεύστε με τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήστε τη σάλτσα να πάρει μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώνετε τη φωτιά για να σιγοβράσει. Μαγειρέψτε για 30 έως 40 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα και λιώστε τις ντομάτες με το πίσω μέρος ενός μεγάλου κουταλιού καθώς μαλακώνουν. Προσεκτικά χύστε τη σάλτσα σε ένα μπλέντερ. Πολτοποιήστε επιστρέψετε στο τηγάνι. Κρατήστε ζεστό σε χαμηλή φωτιά.
• Προετοιμάστε τη σχάρα για άμεσο μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία.
• Γενναιόδωρα βουρτσίστε το σολομό με λάδι και αλάτι και πιπέρι. Ψήστε το σολομό,πάνω από την άμεση δυνατή φωτιά, με το καπάκι κλειστό όσο το δυνατόν περισσότερο, έως ότου μπορείτε να βγάλετε τα φιλέτα με λαβίδες από την σχάρα χωρίς να κολλήσουν, 6 έως 8 λεπτά. Γυρίστε τα φιλέτα. Σερβίρετε ζεστό με τη σάλτσα.