Τρόπος ψησίματος: 175ο-230ο C
Χρόνος ψησίματος: περίπου 12 λεπτά
Ειδικός εξοπλισμός: μαγειρικός σπάγκος.
Υλικά
4 στήθη κοτόπουλου γύρω στα 225 γρ. το καθένα,
καλά καθαρισμένα
1 κουταλάκι του γλυκού χοντρό αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
½ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
4 λεπτές φέτες προσούτο
4 λεπτές φέτες τυρί provolone
8 μεγάλα φύλλα βασιλικού για το γαρνίρισμα
Ελαιόλαδο
2 κούπες σάλτσα ντομάτας
Εκτέλεση
1. Προετοιμάζουμε τη ψησταριά σε μέτρια φωτιά.
2. Για κάθε φιλέτο χρησιμοποιείτε 30 εκατοστά πλαστικής μεμβράνης. Τοποθετείστε το φιλέτο, με τη λεία επιφάνεια προς τα κάτω, κατά μήκος της μεμβράνης αφήνοντας 5 εκατοστά από την άκρη. Τυλίγετε την υπόλοιπη μεμβράνη γύρω από το φιλέτο αφήνοντας περίπου 2,5 εκατοστά από την τυλιγμένη άκρη. Αυτό θα επιτρέψει στο φιλέτο να
απλωθεί καθώς θα λεπταίνει. Ξεκινώντας από την χοντρή πλευρά, χτυπήστε ελαφρά το κοτόπουλο με την επίπεδη επιφάνεια ενός μαγειρικού σφυριού, μετακινώντας τα χτυπήματα σε διαφορετικά σημεία με το κάθε χτύπημα μέχρι να αποκτήσει πάχος 1,3 εκ. και να έχει διπλασιαστεί στο μέγεθος. Μην χτυπάτε πολύ δυνατά γιατί το κοτόπουλο μπορεί να κομματιαστεί.
3. Πασπαλίζετε το κάθε φιλέτο και από τις δύο πλευρές του με το αλάτι, το σκόρδο και το πιπέρι. Τοποθετείτε τα φιλέτα με τη λεία τους πλευρά σε μια επιφάνεια εργασίας.
4. Απλώνετε μία φέτα προσούτο πάνω σε κάθε φιλέτο. Στη συνέχεια απλώνετε 2 φέτες τυριού. Τυλίγετε προσεκτικά σε ρολό το κοτόπουλο διατηρώντας το μαζεμένο. Δένετε το κάθε φιλέτο με δύο κομμάτια σπάγκου. Αλείφετε ελαφρώς το κάθε ρολό με λίγο ελαιόλαδο.
5. Βουρτσίζετε τις σχάρες ώστε να είναι καθαρές. Ψήνετε τα φιλέτα κοτόπουλου απευθείας σε μέτρια φωτιά με το καπάκι να είναι κλειστό όσο το δυνατόν περισσότερο μέχρι να ροδίσουν απ’όλες τις μεριές, περίπου 12 λεπτά, στρίβοντας τα κατά ένα τέταρτο κάθε 3 λεπτά. Τα αφαιρείτε από την ψησταριά και τα αφήνετε να ξεκουραστούν για 3-5 λεπτά. Εν τω μεταξύ, σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά τη σάλτσα ντομάτας.
6. Αφαιρείτε τον σπάγκο από τα φιλέτα κοτόπουλου, τα κόβετε σε κομμάτια και τα σερβίρετε μαζί με τη ζεστή σάλτσα ντομάτας. Γαρνίρετε με κομμένα κομμάτια βασιλικού.