Για 8-10 άτομα
Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: περίπου 1 -1/4 ώρα
4 γλυκοπατάτες, καθαρισμένες
1 μεγάλο κίτρινο κρεμμύδι, κομμένο σταυρωτά σε φέτες
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι, μαύρο πιπέρι
3/4 φλιτζανιού ανάλατο βούτυρο
Προετοιμασία:
• Προετοιμάστε τη σχάρα για άμεσο και έμμεσο μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά.
• Ψήστε τις γλυκοπατάτες σε έμμεση θερμοκρασία, με το καπάκι κλειστό, για περίπου 1 ώρα, γυρίζοντάς τρεις ή τέσσερις φορές. Αφαιρέστε από τη σχάρα και, όταν κρυώσουν αρκετά για να μπορείτε να τις χειριστείτε, κόψτε τις πατάτες στη μέση κατά μήκος. Αφαιρέστε και απορρίψτε τα δέρματα. Βάλτε τις πατάτες σε ένα μέτριο μπολ και τα σκεπάστε με αλουμινόχαρτο.
• Αλείψτε τις φέτες κρεμμύδι με το λάδι και καρυκεύστε ομοιόμορφα με αλάτι και πιπέρι. Ψήστε πάνω από την άμεση θερμότητα, με το καπάκι κλειστό όσο το δυνατόν περισσότερο, μέχρι να μαλακώσουν, 10 έως 12 λεπτά, γυρίζοντάς μία ή δύο φορές. Αφαιρέστε από τη σχάρα και αφήστε το να κρυώσει. Κόβουμε σε ζάρια.
• Χρησιμοποιώντας ένα μίξερ, πολτοποιήστε τις πατάτες με το βούτυρο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε τα κρεμμύδια σε κύβους και ανακατέψτε καλά. Καρυκεύστε με περισσότερο αλάτι και πιπέρι, αν θέλετε. Σερβίρετε ζεστό.