Για 4 άτομα
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 4-6 λεπτά
Βινεγκρέτ
1 / 4 φλιτζάνι ξίδι σαμπάνιας ή ξίδι από λευκό κρασί
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
1 / 2 κουταλάκι κρυσταλλική ζάχαρη
1 / 4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 / 4 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μαύρο πιπέρι
1 / 4 φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές ψημένο λάδι φουντουκιού ή ελαιόλαδο
8 λεπτές φέτες προσούτο
2 αχλάδια ώριμα και χωρίς κουκούτσια
8 φλιτζάνια ελαφρά συσκευασμένη ρόκα ή mesclun χόρτα
2 κουταλάκια Manchego ή Parmigiano-Reggiano ® τυρί
3 / 4 φλιτζανιού ξεφλουδισμένα φουντούκια, καβουρδισμένα και χοντροκομμένα,αλάτι μαύρο πιπέρι
Προετοιμασία:
• Σε ένα μικρό κύπελλο χτυπήστε ελαφρά τα: ξύδι, κρεμμύδι, μουστάρδα, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι. Σταδιακά, προσθέτετε λάδι ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να δέσει. Δοκιμάστε, και αν η βινεγκρέτ είναι πολύ όξινη, προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας ή περισσότερο νερό.
• Προετοιμάστε τη σχάρα για άμεσο μαγείρεμα σε μέτρια θερμοκρασία. Βουρτσίστε τις μαγειρικές σχάρες.
• Τυλίξτε μια φέτα προσούτο γύρω από κάθε αχλάδι, πατώντας τις ελεύθερες άκρες του προσούτο κάτω έτσι ώστε να μένει μαζί. Αλείψτε το εξωτερικό του τυλιγμένου αχλαδιού με τη βινεγκρέτ και ψήστε πάνω από την άμεση μέτρια φωτιά, με το καπάκι ανοικτό, μέχρι το προσούτο να είναι ελαφρώς τραγανό και να ροδίσει και τα αχλάδια να είναι ζεστά, 4 έως 6 λεπτά, γυρίζοντας όταν απαιτείται.
• Χτυπάμε τη βινεγκρέτ και πάλι για το δέσιμο των συστατικών. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τη ρόκα με αρκετή βινεγκρέτ με ελαφριά στρώση από τα φύλλα (ίσως δεν χρειάζεται όλη η βινεγκρέτ) και χωρίστε ανάμεσα σε 4 πιάτα σαλάτα. Συνοδεύστε κάθε σαλάτα με 2 φέτες αχλάδι ζεστό και περιχύστε με επιπλέον βινεγκρέτ. Χρησιμοποιώντας έναν αποφλοιωτή λαχανικών, ξύστε λίγο τυρί πάνω από κάθε σαλάτα, και στη συνέχεια πασπαλίστε με τα φουντούκια. Συνεχίστε με αλάτι και πιπέρι. Σερβίρετε αμέσως.